Met welke taal schiet je door?

Posted on: oktober 25th, 2019 by bosswijnhoven

De Direct Duidelijk Brigade. Een team van honderd taalcoaches, dat overal in het land ambtenaren gaat helpen bij het gebruik van klare taal. Dan zou de Belastingdienst nog dit jaar de honderd meest verstuurde teksten opkalefateren. Prachtig initiatief van staatssecretaris Raymond Knops. Om te beginnen, tenminste. En als het werkt, tenminste. Want er zullen teksten duidelijker worden. Daar ben ik wel van overtuigd. Maar of het iets oplevert als je eenmalig drie miljoen uitgeeft? Dat is 30.000 euro (inclusief de btw) per persoon voor de honderd mensen die aan het werk worden gezet. Volgens mij kunnen ze daarvoor geen vol jaar aan uren aan de gang. Iedereen snapt dat het over jaren werk gaat om de zaak ‘op te schonen’. En daarna moet de taaltuin fulltime worden onderhouden. Dat gaat niet gebeuren. Zo lijkt het. Dus krijgt Knops voor 3 miljoen euro wat publiciteit. En dan zakt de taal weer in het moeras van onbegrijpelijkheid.

In het Volkskrant-verhaal van donderdag 24 oktober 2019 komt aan het eind ‘schrijfleraar’ Peter Zuijdgeest aan het woord. Hij is bang dat de actie zijn doel voorbijschiet: “De campagne stuurt aan op schrijven op taalniveau B1. Dat is jip-en-janneketaal. Als je zo al je brieven opstelt, beledig je de intelligentie van een groot deel van je inwoners.” Beter is het om per brief te bezien welk taalgebruik nodig is, vindt Zuijdgeest. “Welke groepen wil je bereiken? Het is geen one size fits all.” Natuurlijk heeft Zuijdgeest gelijk. En misschien ziet hij een nog grotere opdracht voor zijn beroepsgroep aan de einder verschijnen. Maar ik vraag me wel af wie er nu doorschiet? We hebben het erover of ‘het volk’ zou moeten begrijpen wat de overheid meedeelt. Als ‘ons-soort-mensen’ zich beledigd voelen omdat zij toch wel écht een hoger niveau van communiceren hanteren, is dat geen zaak die hen op achterstand zet. Terwijl het ‘gewone mensen wel op achterstand komen als ze het niet begrijpen.

Ik vroeg me ook af wat die opvatting van deze man er eigenlijk toe doet. En waarom schrijver Dion Mebius ervoor kiest om het Volkskrant-verhaal met deze citaten af te sluiten.

Geert Wijnhoven

Comments are closed.