Stemmingmakerij over salarissen in de pensioenwereld

Posted on: oktober 10th, 2016 by bosswijnhoven

Pensioenfondsen moeten van ons (?) diep door het stof als het gaat over hoe ze met ‘ons’ geld omgaan. De indruk wordt gewekt dat de mensen die betrokken zijn bij ons pensioen veel te veel geld verdienen. Zo zag ik op televisie in een aflevering van ‘Zwarte Zwanen’ een chauffeur die de vraag kreeg voorgelegd wat hij ervan vond dat iemand miljoenen salaris ontving ten koste van zijn pensioen. Ja, dat vond die man schande. Vooral vanwege de suggestie dat hij minder zou krijgen door het enorme salaris van iemand die bij zijn pensioengeld betrokken is. Ik vroeg me wel af wat hij gezegd zou hebben als zijn pensioen hoger zou worden, omdat iemand ergens anders een enorm salaris vangt? Ik denk dat hij daar minder moeite mee zou hebben.

Maar worden er schandalige salarissen verdiend in de pensioenwereld? Ik heb geen uitgebreid feitenonderzoek gedaan, maar heb wel een aardige indruk hoe het zit. Aan de bestuurders van bedrijfstakpensioenfondsen worden vergoedingen uitgekeerd: geen grote salarissen. En dat geld gaat dan in veel gevallen ook nog naar de organisaties waar die bestuurders in dienst zijn. Directies van de fondsen verdienen wel meer dan honderdduizend euro. Misschien wel flink meer, zoals directeur Van Olphen van APG, die ruim vijf ton opstrijkt. Maar miljoenen? In Nederland? Niemand. Die worden wel binnen geharkt bij de geldbeheerders: de bedrijven, investeerders en banken waar pensioenfondsen hun miljarden onderbrengen. Dat daar zoveel geld wordt verdiend, is misschien niet zo fijn. Zeker niet omdat er soms extra veel geld wordt verdiend aan investeringen waar niemand blij van wordt. Veel pensioenfondsen doen hun best om daar ook invloed op uit te oefenen. Alhoewel ik ze geloof als ze zeggen dat inzicht in waar het geld precies blijft geen sinecure is. Blijft de vraag wat je daarmee moet of kunt. Als ik mijn geld naar iemand breng die er meer van weet te maken, ben ik daar vooral blij mee. Dat hij of zij daar zelf ook rijk van wordt? Het zij zo. Alleen als ik weet dat hij het doet met dingen of een manier die mij niet past, haal ik het geld er weg. Zou ik denken.

Feit is dat mensen die bij pensioenfondsen werken geen de miljoen(en) aan salaris opstrijken. En de hoogte van die salarissen heeft geen effect op de hoogte van de pensioenen. Kan ook bijna niet omdat het in de pensioenfondsen altijd om vele miljarden gaat. De hoogte van een inkomen van de directeur is een zaak van goed fatsoen, maar doen alsof het van invloed is op de pensioenen zelf is stemmingmakerij. Daar kun je als pensioenfonds wat aan doen. Door het rustig te vertellen. Als erom gevraagd wordt. Want anders gaat niemand luisteren. Of maak je slapende honden wakker: dan wordt het een onderwerp voor mensen die er nog niet over hadden nagedacht. Maar pensioenfondsen hoeven het onterechte verwijt niet altijd als een geslagen hond te accepteren.

Geert Wijnhoven

Comments are closed.