Sebastiaan wordt Europees kampioen

Posted on: mei 17th, 2016 by bosswijnhoven

Dinsdag 17 mei 2016, half negen in de avond. Mooi moment op de televisie.

Ik denk terug aan februari 2009. Toen kwam Sebastiaan Verschuren bij Boss & Wijnhoven in dienst. Een manneke van 19 jaar oud uit Nieuwegein. We wilden een sporter helpen die het waarschijnlijk net niet zou redden (oftewel zeker niet zonder ons) om de wereldtop te halen. Een B-sporter heet dat in NOC/NSF-taal. Die krijgt maximaal zoiets als 300 euro per maand als ondersteuning.

Sebastiaan zou voor ons ook wat gaan doen op internet. Maar dat kwam er niet echt van. Hij moest natuurlijk trainen. Dat vonden wij ook veel belangrijker.

Wij wilden met hem onderweg naar de Olympische Spelen in Londen. Liefst met het hele bedrijf toekijken hoe hij in de finale van de 100 meter vrij zou staan. Op die manier wilden we hem tot ons eigen rolmodel maken.

Na één jaar namen we al afscheid omdat hij A-sporter werd (door zijn resultaten) en daardoor op eigen financiële benen moest kunnen staan. Want zo’n sporter krijgt tenminste drie keer zoveel geld als zijn B-maatje.

We zijn hem wel blijven steunen via een door ons geïnitieerd clubje ‘Vrienden van Verschuren’. Met zijn allen in 2012 naar Londen kwam er niet van. Want de crisis, en andere ontwikkelingen, deden ons bedrijf slinken en sterkte het geloof dat we ons geld beter aan andere dingen konden uitgeven.

Sebastiaan presteerde in de Engelse hoofdstad wel tegen alle verwachtingen in. Hij haalde net geen medaille op de 100 meter vrije slag.

De afgelopen jaren kende nogal wat dalen. Zoveel dat ook wij ernstig twijfelden in het heuse opvolgerschap van Pieter van den Hoogenband

En aan alles moet een eind komen. Dus we hebben Sebastiaan eind vorig jaar al laten weten dat 2016 het laatste jaar is dat we een bijdrage leveren aan de “Vrienden van Verschuren.”

Wij maakten al een terugtrekkende beweging. Vol energie schoot Sebastiaan op 17 mei in ‘dat gat’. Hij trok een grote grijns. Kwalificeerde zich als snelste voor de finale van de 200 meter vrije slag. Maakt serieuze kans op eerste mannelijke titel voor Nederland in lange tijd. De weg naar het succes is het grote genot. De weg zelf, niet het behalen van het succes. Daarom ook dit verhaal voordat hij op 18 mei tot Europees Kampioen wordt gekroond. En ook nog voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Geert Wijnhoven

Comments are closed.