Pensioenbewustzijn belangrijker maken

Posted on: september 19th, 2016 by bosswijnhoven

Pensioenfondsen doen heel erg hun best sinds de economische crisis. Er is veel veranderd. Bijna iedereen, die wil, kan nu vinden wat voor pensioenrechten hij of zij heeft opgebouwd. Op internet geeft mijnpensioen.nl de antwoorden die je zoekt. De huishouding van de fondsen is bijna overal op orde. Dat wil zeggen: het klopt. De cijfers staan goed op een rij. Alles wordt keurig verantwoord, zodat de Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tevreden knikken bij toezicht en controle. De bestuurders zijn goed geschoold en zich bewust van de verantwoordelijkheid die ze dragen. Volgens de wetten die zijn geschreven en controlemechanismen die de politiek heeft voorgeschreven, is het heel vaak heel goed in orde.

Als je iemand beter kent, beoordeel je hem positiever en vertrouw je hem meer. Daar schiet het nog niet zo op bij de pensioenfondsen. Nederlanders hebben de al dan niet terechte stemmingmakerij over pensioenfondsen waargenomen. Van hun pensioen verwachten ze veel minder dan tien jaar geleden. Maar zijn er meer mensen geïnteresseerd geraakt in wat de (bedrijfstakpensioenfondsen) doen en wat ze voor hen betekenen? Misschien. Maar dat weten de fondsen vaak zelf niet. Ze weten wel dat heel weinig mensen (behalve degenen die ouder zijn dan 50 en op weg zijn naar pensioen) echt geboeid zijn door wat er bij hen gebeurt.

Pensioenbewustzijn. Zo noemen wij de behoefte aan kennis over het pensioen. Die zou omhoog moeten. In alle leeftijdsgroepen. Omdat pensioenfondsen belangrijk zijn en bewustzijn ervoor zorgt dat mensen beter voorbereid zijn. Zodat ze bijvoorbeeld nog keuzes kunnen maken om extra geld te reserveren. Maar ook omdat kennis van pensioenen en pensioenfondsen de toekomst van die fondsen sterker maakt. Want onze (Boss en Wijnhoven) overtuiging is dat mensen die beter op de hoogte zijn ook positiever zullen zijn over wat er bij pensioenfondsen gebeurt. Kortom: pensioenfondsen zouden meer energie en middelen moeten steken in het bevorderen van pensioenbewustzijn.

Geert Wijnhoven

Comments are closed.