Nu een keer lekker behoudend

Posted on: juni 1st, 2016 by bosswijnhoven

Van de toekomst. Innovatief. Veranderfanaat. Dat wil ik allemaal zijn. En ik wil heel graag een rol spelen in de versnelling van wat moet veranderen. Daar zeg ik zelfs goed in te zijn. Maar het gaat niet om de verandering zelf. Het gaat erom of de inhoud dat vraagt. Dat kwam bij me boven toen ik de column van Peter de Waard in de Volkskant van 25 mei las: “Moet het pensioenstelsel op de schop?” Feitelijk gaf hij ook een antwoord op die vraag: “Een pensioenoerwoud leidt alleen tot nog grotere onvrede.”  

Met deze ‘Volkskrant-opvatting’ ben ik het helemaal eens. Wij hebben het beste pensioenstelstel ter wereld. We hebben misschien de domheid begaan om te gaan discussiëren over het stelsel op het moment dat de rentes laag waren en de rendementen op de beurs ook niet overhielden. Dat zou je niet moeten doen. Net zomin als je een goede pokerspeler moet storen en vertellen dat hij minder risico moet nemen, op het moment dat hij voor het eerst in jaren een beetje in de min staat. De pensioenfondspotten zitten tjokkervol dan ooit. En als de rente waarmee gerekend mag worden een beetje stijgt, is er ook geen reden meer om te korten op pensioenen. Daarbij: dat korten, waar hebben we het dan over? Voor heel veel mensen is het pensioen tussen de 400 en 600 euro per maand. De andere duizend euro die ze ontvangen als ze zijn gestopt met werken is de AOW. Maar daarvan zijn veel Nederlanders zich niet bewust. Als ze lezen “Pensioenen met tien procent gekort” denken ze 160 of 140 euro per maand te gaan inleveren. Terwijl het in werkelijkheid maar om 60 of 40 euro gaat. Dus het probleem is ook niet zo groot als het zich ‘aanhoort’.

Het gaat goed met de pensioenpotten. En eigenlijk ook met de pensioenen. En de bedrijfstakpensioenfondsen doen goed werk. Zij spreiden het risico en zorgen op die manier voor zoveel mogelijk behoorlijke pensioenen voor zoveel mogelijk mensen. Maar we horen en luisteren anders. Omdat koppen als “Pensioenen korten” en “De potten zijn leeg” het gevoel voeden dat het allemaal niks meer wordt. Dat heeft trouwens ook een voordeel. Als iedereen geloof dat het niks meer wordt, gaat het straks heel erg meevallen. Probleem is wel als mensen gaan denken dat ze het door het ‘zelf’ te regelen beter zullen doen. Dat gaat ten koste van velen. En slechts enkelen zullen echt beter af zijn. Omdat grote getallen in voordeel van velen zijn. En bij individuele invloed kennis en geluk een veel grotere rol speelt.

Pensioenfondsen hoeven zich niet op stang te laten jagen. Natuurlijk ontkomen zij niet aan de achtervolgingswaanzin van de Autoriteit Financieel Markt. Maar ze kunnen hun eigen positie wel verbeteren door meer en duidelijker te communiceren met mensen die premie betalen of een pensioen ontvangen. Door in alle rust te laten zien hoe het ervoor staat. Door antwoord te geven op alle vragen. Door transparant te zijn. En door aan de hand van menselijke voorbeelden hun meerwaarde te laten zien.

Daarvoor moeten ze in contact komen met zoveel mogelijk mensen die met pensioen te maken hebben of gaan hebben. De werkelijkheid van het werk van bedrijfstakpensioenfondsen is zo slecht nog niet. Maar het beeld dat mensen ervan hebben is wel negatief. Die opvatting over pensioenen en de fondsen gaat niet zomaar veranderen. Dat is een zaak van lange adem. Van zorgen dat meer mensen willen weten waar het over gaat. En van veel opener zijn dan de fondsen tot nu toe hebben durven te zijn. Hoe ze het geld beheren, daar hoeven ze misschien niet zoveel aan te veranderen. Wel aan de voorkant. Aan wat ze van zichzelf laten zien. En dat past nog niet zoveel bij die gesloten financiële bolwerken. Oh ja: en daar willen wij graag bij helpen. In dit geval geloven wij dat we lekker moeten behouden wat al zo goed geregeld is.

Geert Wijnhoven

Comments are closed.