Hopen dat Klaver liegt

Posted on: juni 19th, 2017 by bosswijnhoven

 

Is Jesse Klaver teruggefloten door zijn eigen partij? Hebben Buma/Rutte/Pechtold hem de wet voorgeschreven? Of zuigt hij het uit zijn duim om zijn straatje schoon te vegen? Ik heb geen idee. Eigenlijk hoop ik voor de Groen Links-roerganger dat hij liegt. Want dan heeft zijn strategie gedeugd. In het hele proces heeft hij zijn mond gehouden, of zich de mond laten snoeren. Daardoor kan hij het verhaal achteraf kleuren hoe hij wil.

Het is bij onderhandelingen een bekend fenomeen: niks vertellen over wat er naar buitenkomt. Omdat alle betrokkenen ervan overtuigd zijn dat je dan tot een beter resultaat komt. Maar wat is beter? Hoe weet je wat er met een andere aanpak uit gekomen zou zijn. En gaat het wel over inhoud? Of gaat het er eigenlijk om dat je laat zien voor wiens belangen je opkomt? Want voor wie en wat doe je al dat werk? Uiteindelijk zijn partijen voor de langere termijn allemaal bezig om hun achterban aan zich te binden. Willen ze ervoor zorgen dat meer mensen hen vertrouwen en meer mensen op hen gaan stemmen. Maar hoe bind je mensen? Niet door voor ze te bedenken wat goed voor ze is. En ze dat te vertellen wanneer het allemaal in kannen en kruiken zit. Nee, juist door ze mee te nemen in het proces. Door ze ieder stapje, plus of min, mee te laten maken. Misschien wel te laten meebeslissen. Als je dat doet, zal je achterban altijd ‘tevreden’ zijn met het resultaat. Of ze zullen in ieder geval begrijpen waarom er niet meer behaald is dan er op tafel komt te liggen. Mijn stelling: als je mensen meeneemt in het proces kun je alles ‘verkopen’.

Geloofwaardigheid. Daar draait het allemaal om in de politiek. Vertrouwen mensen je? Geloven ze wat je roept? Dat is verduiveld moeilijk als er geen openlijke gesprekken zijn, maar onderhandelingsresultaten uit ‘achterkamertjes’ komen. Op geloofwaardigheid scoorde Klaver rondom de verkiezingen hoog. Met geloofwaardig zijn hebben de partijbonzen met wie hij onderhandelde altijd al moeite gehad. Op dat punt waarmee Jesse Klaver zich onderscheidde, heeft hij de afgelopen weken behoorlijk verloren. Maar goed: als hij liegt, klopte in ieder geval zijn strategie.

Comments are closed.