Doen waar je goed in bent

Posted on: juni 26th, 2017 by bosswijnhoven

In de afgelopen 42 jaar heb ik heel wat mensen weerwoord gegeven. Ze geholpen beter te snappen hoe anderen naar ze kijken. Vaak in een training. Nog vaker als onderdeel van een project. Nu wil ik van mijn manier van omgaan met ‘leiders’ meer ‘werk’ maken. Daarvoor ben ik op zoek naar mensen die dat willen. En die moeten ook nog met mij kunnen omgaan. Dat zijn mensen die op weerwerk zitten te wachten. Wat ik te bieden heb? Een niet-omfloerste blik. Kennis en interesse van het beeld dat de wereld van mensen en organisaties hebben. Een dwarse opvatting: altijd tegen de keer in. Altijd van de andere kant aanvliegen. Niet omdat het dwars is, maar omdat het een ander beeld oplevert, dat kan helpen de situatie te overzien en mogelijke obstakels te voorzien. Vanuit de filosofie: er zijn maar twee pedalen: gas en rem. Als de een niet werkt moet je de ander gebruiken (bel aan bij degene waarbij je de bal door de ruit schiet). Gevolg van mijn inbreng: het werk (het leven) wordt leuker. Het is niet zwaar of moeilijk: het is altijd een spel. Als ik zes tot acht keer een gesprek heb en iemand tussentijds volg worden we gelukkiger. Allemaal.

Waarom deze advertentie? Is het crisis? Nee: juist niet. Na tien jaar penningmeesters aan de macht, begint ambitie en innovatie bij heel veel organisaties weer te kriebelen. Leiders durven weer wat meer naar zichzelf te kijken. Maar ben ik dan misschien zo ongelukkig dat ik vind dat het vanaf nu allemaal anders moet? Ook niet. Ik wil gewoon nog meer de dingen doen waar ikzelf goed in ben. Peter Boss en ik werken al 20 jaar samen in ons bedrijf. We weten op een behoorlijke manier ons geld te verdienen. We zorgen ervoor dat mensen echt gaan nadenken. Over hun leefstijl. Over hoe ze gezond hun werk kunnen en moeten doen. En over hun financiële positie. Opdrachtgevers zijn, meestal, werkgevers en werknemers samen. Omdat ze in bedrijfstakken zich verantwoordelijk voelen dat mensen hun werk goed en gezond blijven doen op een plek waar ze een beetje blij van worden: duurzaamheid heet dat met een modewoord. Dat doen wij goed. En met veel plezier.

Procesversneller noem ik mezelf. Ik zorg dat mensen dingen sneller snappen of dat de boodschap van ‘opdrachtgevers’ eerder bij de ontvangers komt. Maar waar ben ik nu echt goed in? Het heel ‘softe’ antwoord is: “mezelf zijn”. Ik ben een vos (vertelde iemand me vorige week): iemand die van heel veel dingen een beetje weet (tegenover de egel die van een ding alles weet). En ik heb overal een opvatting over of kritiek op. En ook nog een zwak dingetje: Het lijkt alsof ik niet opensta voor kritiek op mezelf. Omdat ik altijd wat terugzeg. Ik moet beter duidelijk maken dat ik wel wat doe met wat mensen tegen me zeggen. En mijn gedrag en manier van uitdrukken roept altijd wat weerstand op. Andere mensen generen zich een beetje voor wat ik in hun bijzijn doe. Dat klopt, want ik ‘schuur’. Volgens mij is daar niks mis mee. Het is ook niet erg als mensen zich generen. Als het niet meer dan een beetje is.

Mijn zijn is van meerwaarde voor veel mensen. ‘Leiders’ van bedrijven, instellingen en politieke partijen. Vooral voor de mensen die oprecht om weerstand vragen. Weerstand die je niet kunt krijgen uit je eigen organisatie of van ‘gewone’ vrienden of bekenden. Simpelweg omdat aan hun reactie altijd een belang of betrokkenheid zit die het directe weerwoord vertroebelt. Ze willen de vriendschap met de leider niet op het spel zetten. Of ze zijn bang hun positie in het bedrijf of instelling in de strijd te werpen. Dat hoeft niet met de directe relatie te maken te hebben van de mens over wie het gaat, maar het kan ook zijn omdat anderen denken: wat meet die zich aan.

Geert Wijnhoven

Comments are closed.